Terug naar de vorige index
Antilawine sneeuwkristallen
door Frans Wijnand Mets



Ondanks vierhonderd jaar onderzoek heeft sneeuw nog steeds niet al zijn geheimen prijs gegeven. Johannes Kepler schreef in zijn De Nive Sexangula Stellata, dat sneeuwkristallen bedrieglijk eenvoudig zijn en dat ze een goed inzicht geven in de manier waarop sneeuw via de ingewikkelde fysica van bevriezende waterdamp wordt gevormd. Sneeuw vertelt een verhaal over de atmosferische condities waaronder ijskristallen gevormd worden.
Er wordt in de Alpenlanden en in de U.S.A. en Canada onderzoek gedaan naar de sneeuwkwaliteit, omdat er jaarlijks veel doden vallen door lawines. Na het lawineongeluk van Galtür zijn de ontwikkelingen in een stroomversnelling gekomen. In het laboratorium van de Universiteit van Graz in Oostenrijk wordt door Prof. dr. Angelica Eisbein onderzoek gedaan naar de vorming van sneeuwkristallen. Angelica Eisbein is zelf geboren in Galtür en heeft in haar jeugd diverse lawines meegemaakt. Zelf is zij ternauwernood aan een lawine ontsnapt en dat heeft haar gemotiveerd om het onderzoek naar sneeuwkwaliteit en lawines op te zetten.


sneeuwkristallen
De zeshoekige symmetrie van losse sneeuwkristallen ontstaat door de rangschikking van watermoleculen in een regelmatig zestallig patroon met vertakkingen (dendrieten, dendros = Griekse woord voor boom)), die ontstaan onder zeer bepaalde atmosferische condities. Anders ontstaan er sterren, zeshoekige platen, kolommetjes, naalden of zelfs hagelstenen.


Deze kristalvorm leidt tot een zo klein mogelijke vormingsenergie van het kristal. Andere ijskristalstructuren zijn mogelijk, bij zeer lage temperaturen of zeer hoge druk.
Door een uitgebreid onderzoek naar de sneeuwkwaliteit op het Dachsteinplateau in Oostenrijk heeft Eisbein ontdekt dat sneeuwkristallen een andere structuur krijgen door ze te mengen met chemicaliën. De beste resultaten werden verkregen met acetylsalicylzuur. De sneeuwkristallen hechten daardoor 80 % beter aan andere sneeuwkristallen.


anti-lawine apparaat
Zij ontwikkelde een Anlaap, afgekort ALA (Anti Lawine Apparaat), dat in staat is sneeuw te produceren met een zo grote hechting, dat de kans op lawines daalt tot minder dan 0,5 %. Hiernaast is een ALA afgebeeld met een zak acetylsalicylzuur. In de onderste slang wordt water toegevoerd en de bovenste slang verstuift het acetylsalicylzuur.
Dit moet gebeuren bij temperaturen, die onder de -2oC liggen, omdat er een vriespuntdaling optreedt.


Er moeten mechanische en constructietechnische oplossingen worden gevonden om te voorkomen dat de acetylsalicylzuurkristallen in het vat blijven steken. Eisbein heeft door een slimme constructie een verstuiver in de slang aangebracht.
In een praktijktest blijkt 2,0 p.p.m. moleculen acetylsalicylzuur voldoende te zijn voor een goede hechting. Dat betekent dat per m3 sneeuw (ongeveer 850 kg) slechts 1,7 g poeder nodig is. Een grotere concentratie geeft nauwelijks betere resultaten. 
Een bijkomend voordeel is dat bij eventrueel uitglijden het acetylsalicylzuur een dempende werking op de gevolgen van het vallen heeft.

Acetylsalicylzuur kan in lucht met 100 % vochtigheid een sneeuwkristal laten ontstaan in de vorm van een zeester en deze sneeuw geeft een zo grote hechting, dat er geen lawines meer kunnen ontstaan. Onderzoek met de elektronenmicroscoop heeft aangetoond, dat de watermoleculen zich door waterstofbruggen binden aan de moleculen acetylsalicylzuur. Het aantal waterstofbruggen blijkt met 60 % te zijn toegenomen.
anti-lawine apparaat


De sneeuwkristallen hechten zich in een zeer sterke kristalstructuur. Omdat een skigebied een slechte naam krijgt als er lawinedoden vallen door roekeloze skiërs en snowboarders, die zich buiten de piste wagen, zal de ALA een veel gevraagd en gewaardeerd product worden.
Eisbein heeft het artikel gepubliceerd in het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift LIGHT (Leisure, Ice Games and High Technology) en uiteraard heeft zij op haar uitvinding patent aangevraagd, want er is veel vraag naar lawinevrij sneeuwplezier.

Bron: LIGHT, jaargang 32, februari 2004
http://nsidc.org/snow/faq.html


---einde(12-05-2011)---

Terug naar de vorige index